Subscriu-te a les notícies

SUBSCRIU-TE A LES NOTICIES

2017-03-21

21 de març, Dia internacional de l’eliminació de la discriminació racial

En el Dia internacional de l’eliminació de la discriminació racial, proclamat per l’Assemblea de les Nacions Unides davant la massacra a Sharpeville, Sud-àfrica en 1960 on la policia va obrir foc i va matar a 69 persones en una manifestació pacífica contra les lleis de l’apartheid,  cal reflexionar i denunciar que la discriminació racial arreu del món i concretament a  Catalunya encara continua existint.

Més de 50 anys han passat d’aquest tràgic succés racista i encara hem de parlar i denunciar aquesta xacra de la discriminació racial.

L’auge de l’extrema dreta a països com Alemanya, França, Grècia, Hongria, entre altres estats, és ja una realitat palpable i és una de les principals amenaces per a la cohesió social i l’estabilitat de les democràcies europees.

Amb discursos racistes i xenòfobs, fomentant la por irracional contra els immigrants i els refugiats en general i als quals vinculen amb el terrorisme, formacions polítiques de l’ultra dreta (com Front Nacional, AfD,  PVV, etc.) estan guanyen pes i fins i tot, poden tenir incidència en els posicionaments d’alguns partits tradicionals que arribin al poder, portant implantar dures mesures contra la immigració.

Si bé hem de celebrar que als Països Baixos la retòrica antiimmigració i l’ islamofòbia promoguda per l’ultra Geert Wilders no ha sigut la fórmula per a que un partit de l’ultra dreta (PVV) guanyés les recents eleccions holandeses, no podem pensar que s’ha frenat al populisme i a l’ islamofòbia, llavors en aquest Estat més d’un milió de persones els han votat.

A Catalunya, l’extrema dreta té una clara representació en organitzacions com Plataforma per Catalunya, que va aconseguir 8 regidors en les eleccions municipals de 2015.

Segons la Fiscalia de Delictes d’Odi, en els últims anys  s’ha registrat un creixement de denúncies per atacs i agressions de tipus xenòfob, racista i islamòfob. L’ascens polític i social d’un discurs contra la immigració i els musulmans que s’està produint a Europa i, en part, als Estats Units, és un fenomen preocupant està portant a brots racistes fins i tot violents al nostre país.

Per tot això,

des de l’AMIC-UGT de Catalunya fem una crida a la reflexió sobre aquest greu problema que es viu al món però també al nostre país i que pot posar en perill la convivència i la cohesió social.

Demanem al Govern central posar fi la seva política d’austeritat de programes d’integració social de les persones immigrades.

Instem a aplicar de manera efectiva la legislació vigent contra el racisme i posar fi a l’enduriment de les polítiques migratòries i l’hostilitat en les fronteres.

A les administracions locals i a la societat civil, apostar per mesures que reforcin la cohesió ciutadana i combatre la discriminació racial.

A la feina, a l’escola, a les nostres ciutats i als nostres barris, rebutgem qualsevol actitud, acció o política de discriminació de persones per motiu racial o cultural.