Subscriu-te a les notícies

SUBSCRIU-TE A LES NOTICIES

2017-04-18

JORNADA VIGILÀNCIA DE LA SALUT: QUE ET QUEDI CLAR!

28 ABRIL 2017
JORNADA VIGILÀNCIA DE LA SALUT: QUE ET QUEDI CLAR!
Controvèrsies i evidències de la vigilància de la salut


Amb motiu del Dia Mundial de la Seguretat i Salut al Treball, organitzem una jornada dirigida als delegats i delegades de prevenció i persones interessades en la salut laboral, i més especialment en vigilància de la salut.

Quan: Divendres, 28 d’abril de 2017

On: Sala Brigades Internacionals. Rambla Santa Mònica,10, Barcelona

Inscripció prèvia imprescindible: 93 329 8273 o sindical@catalunya.ugt.org

9:00 h. Recepció els assistents i lliurament de la documentació.
9:30 h. Obertura: Núria Gilgado, secretària de Política Sindical de la UGT de Catalunya
9:45 h. Controvèrsies i evidències de la vigilància de la salut. Col·loqui d’experts:
Xavier Orpella, metge del treball i cap de Salut Laboral de BSA.
Mónica Pino, advocada del Gabinet jurídic de la UGT de Catalunya.
Mamen Márquez, Oficina Tècnica de Prevenció de Riscos Laborals de la UGT de Catalunya.
11:00 h. Col·loqui.
11:30 h. Clausura: Camil Ros, secretari general de la UGT de Catalunya.

La vigilància de la salut és el conjunt d’activitats que inclouen la recollida, l’anàlisi i la interpretació sistemàtica de dades de salut dels treballadors amb la finalitat de protegir la salut i prevenir les malalties derivades del treball, i per influir i orientar l’acció preventiva de l’empresa. Els objectius principals són el seguiment de la repercussió de les condicions de treball sobre la salut dels treballadors, la detecció precoç de les malalties professionals (danys i lesions derivades de l’activitat laboral) i com a conseqüència, l’avaluació de l’efectivitat del sistema de prevenció.

Aquest ampli concepte, ja farragós per si mateix, va ser un dels temes sobre el que més qüestions vam rebre des de l’Oficina Tècnica de Prevenció de Riscos Laborals durant el 2017. Per això, veiem la necessitat d’organitzar una jornada per aclarir dubtes i dotar els delegats i delegades de prevenció dels coneixements necessaris sobre la vigilància de la salut per poder exercir la seva funció de vigilància i control de les seves empreses també en aquest tema.

A la jornada, els tres ponents ens oferiran el seu punt de vista de la vigilància de la salut des de tres angles diferents; el mèdic, el jurídic i el sindical. El nostre objectiu és aclarir conceptes de vigilància de la salut, de la medicina del treball, les funcions i requisits del personal sanitari dels serveis de prevenció, els protocols de reconeixements mèdics, sobre els denominats treballadors especialment sensibles, l’informe mèdic d’aptitud, entre altres. També volem incidir sobre els aspectes jurídics de la vigilància de la salut com ara l’obligatorietat de sotmetre’s als reconeixements mèdics, les possibles conseqüències de la ineptitud sobrevinguda, el consentiment informat, infraccions sancionables i l’encaix de la vigilància de la salut en la gestió preventiva, les funcions dels delegats i delegades de prevenció, documentació que han de demanar, clàusules de conveni col·lectiu, etc.

Esperem la vostra participació activa a la jornada!