Subscriu-te a les notícies

SUBSCRIU-TE A LES NOTICIES

2021-10-28

Coordinació d’activitats empresarials en prevenció de riscos laborals

Font: Pixabay


En un escenari laboral cada vegada més habitual en què es tendeix a contractar o subcontractar obres o serveis per part de les empreses, sorgeix la circumstància que en un mateix centre de treball poden coincidir treballadors i treballadores de diferents empreses per fer els seus respectius treballs amb els riscos que aquests comporten. És, per tant, necessari des d’un punt preventiu, que les empreses concurrents es coordinin perfectament entre elles per al compliment de la normativa vigent.

Aquesta relació entre les empreses concurrents en un centre de treball, té el seu desenvolupament reglamentari en el Reial decret 171/2004, que estableix una sèrie d’actuacions i obligacions per a aquestes empreses.

La coordinació d’activitats, com qualsevol altra activitat preventiva, té la seva cabuda dins del marc legislatiu de prevenció de riscos laborals vigent al nostre país.

En qualsevol cas i amb independència de les obligacions específiques en matèria de coordinació, les empreses estan obligades a complir totes les prescripcions que marqui la legislació de prevenció i que, per les seves circumstàncies o amb les seves especificacions, els puguin afectar.

Llei 31/95 de 8 de novembre Prevenció de riscos laborals i el Reial decret 39/97 pel qual s’aprova el Reglament dels serveis de prevenció

La Llei de prevenció, que constitueix l’eix i referent sobre el qual s’integra l’acció preventiva al nostre país i de la qual es deriva o desenvolupa la profusa legislació en aquesta matèria, assenyala en el seu article 24 que:

“Quan en un mateix centre de treball desenvolupin activitats treballadores i treballadors de dues o més empreses, aquestes hauran de cooperar en l’aplicació de la normativa sobre prevenció de riscos laborals. A tal fi, establiran els mitjans de coordinació que siguin necessaris quant a la protecció i prevenció de riscos laborals i la informació sobre els mateixos als seus respectius treballadors (…).”

Igualment la Llei 31/95 introdueix en el seu article 32 bis la necessitat de comptar amb recursos preventius (s’entén que addicionals) en determinades situacions o supòsits (article introduït per modificació de la Llei derivada de la Llei 54/2003 de reforma del marc normatiu de la prevenció de riscos laborals).

Reial decret 171/2004 pel qual es desenvolupa l’article 24 de la Llei 31/95 de prevenció de riscos laborals en matèria de coordinació d’activitats empresarials

Atenent el que s’estableix en la Llei 31/95 de prevenció de riscos laborals, aquest Reial decret desenvolupa reglamentàriament el que es tracta en l’article 24 de la llei pel que fa a la coordinació d’activitats preventives, i és expressió de la preocupació de les autoritats per combatre la sinistralitat laboral i reforçar la seguretat en el cas de concurrència d’activitats per part de diverses empreses.

Totes les obligacions i actuacions a dur a terme per part de les empreses o persones treballadores autònomes indicades en aquest document, emanen fonamentalment del contingut d’aquest Reial decret 171/2004.

Obligacions de l’empresa titular del centre de treball

L’empresa titular ha d’informar les altres empreses concurrents sobre els riscos propis del centre de treball que puguin afectar les activitats que s’hi  desenvolupen, les mesures referides a la prevenció de tals riscos i les mesures d’emergència que s’han d’aplicar, d’acord amb el que s’estableix en l’article 7.1 RD 171/2004.

La informació ha de ser suficient i s’ha de proporcionar abans de l’inici de les activitats i quan es produeixi un canvi en els riscos propis del centre de treball que sigui rellevant a efectes preventius, d’acord amb l’article 7.2 RD 171/2004

La informació s’ha de facilitar per escrit quan els riscos propis del centre de treball siguin qualificats de greus o molt greus, d’acord amb l’article 7.3 RD 171/2004.

Nomenament de la persona encarregada de la coordinació d’activitats empresarials

Per a la coordinació d’activitats empresarials P es poden nomenar membres del servei de prevenció propi de la titular o concurrents, membres del servei de prevenció aliè de la titular o concurrents, treballadors i treballadores de la titular o concurrents capacitats i personal d’empreses dedicades a la coordinació d’activitats preventives.

Haurà de romandre en el centre de treball el temps necessari i tenir com a mínim la formació de nivell intermedi en PRL.

Nomenament de recurs preventiu

Com a recurs preventiu, es poden designar un/a o més treballadors/ores, un/a o més membres del SPP, un/a o més membres del SPA o un/a o més treballadors/ores amb capacitat tècnica suficient.

En qualsevol cas tindran formació de nivell bàsic en PRL.

La participació dels delegats i delegades de prevenció

Article 4.5 R.D.171/2004: informació de les empreses al seu personal dels riscos derivats de la concurrència d’activitats, l’article 9.3, sobre l’obligació d’informació i instruccions de la persona titular del centre, o l’article 12.3 sobre la informació de les empreses concurrents als seus treballadors i treballadores i treballadores sobre els mitjans de coordinació establerts, ja que tota aquesta informació i instruccions, en el seu cas, quan les empreses comptin amb els delegats i delegades sindicals, es facilitarà a través d’aquestes persones, en els termes previstos en l’article 18.1 de la LPRL.

Per part seva, els comitès de seguretat i salut de les empreses concurrents o, en defecte d’això, les empreses que no tinguin aquests comitès ni delegats/ades de prevenció, poden acordar fer reunions conjuntes o altres mesures d’actuació coordinada, especialment quan hi hagi riscos en el centre de treball per la concurrència d’activitats i es consideri necessària la consulta a fi i efecte d’analitzar l’eficàcia dels mitjans de coordinació establerts per les empreses concurrents o bé d’actualitzar-la.

Més informació a:




VAL MÉS PREVENIR QUE DESCONÈIXER!!!


Font: Notícies de la UGT de Catalunya