Subscriu-te a les notícies

SUBSCRIU-TE A LES NOTICIES

2022-02-07

Campanya “Evitem avui el càncer laboral de demà”


La majoria dels càncers d’origen laboral es podrien evitar si es prenguessin les mesures preventives adequades. Identificar la presència d’agents cancerígens o processos que els generen és el primer pas per evitar-ne l’exposició.

Per sensibilitzar sobre aquest tema, l’Institut Nacional de Seguretat i Salut en el Treball està fent una campanya adreçada a treballadors i treballadores, a responsables de les empreses i a serveis de prevenció. Podeu accedir a la campanya en el següent enllaç.

Des de la UGT anem denunciant l’enorme infradeclaració del càncer d’origen laboral existent al nostre país. Les xifres estadístiques ho posen de manifest recurrentment i és que segons les dades provisionals de malalties professionals corresponents al 2021, únicament s’han declarat 51 malalties professionals causades per agents cancerígens (de les quals 46 en homes i 5 en dones), mentre que 25 són a causa de l’amiant, totes elles en homes. Això contrasta amb força amb les estimacions de l’Organització Internacional del Treball (OIT) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que xifren en 9.550 les morts a l’any per càncer relacionades amb el treball a Espanya.

Per al nostre sindicat és indispensable assolir llocs de treball lliures de riscos laborals, per això resulta essencial la realització de l’avaluació de riscos laborals, l’adopció de mesures preventives, formació i informació preventiva i una correcta vigilància de la salut, tot això unit a la participació de les persones treballadores. Però cal que es reforci la Inspecció de Treball per garantir així el compliment de la normativa per part de les empreses.

D’altra banda, és important avançar per aconseguir que els treballadors i treballadores malalts de càncer o que han superat un càncer, tornin al seu lloc de treball de manera segura, sense posar en risc la seva seguretat i salut, incloent-hi els aspectes psicosocials, per la qual cosa les empreses han de negociar amb la representació sindical protocols de tornada al lloc de treball per a aquests supòsits.

També reclamem que en la tercera transposició de la directiva de cancerígens es tingui en compte, entre altres qüestions, que a Espanya hi ha valors com ara el Cadmi, que fa més de vint anys que disposa d’uns valors límit que s’haurien d’estar complint, i un augment d’aquests valors suposaria un retrocés en la seguretat i la salut dels treballadors i treballadores.



Font: Notícies de la UGT de Catalunya