2024-06-10

LOSU: Publicada al BOE la Llei d'Ensenyaments Artístics, que recull modificacions en la implantació de la LOSU




El passat dia 8 de juny es va publicar al Butlletí Oficial de l'Estat la Llei 1/2024, de 7 de juny, per la qual es regulen els ensenyaments artístics superiors i s'estableix l'organització i les equivalències dels ensenyaments artístics professionals, coneguda com a Llei d'Ensenyaments Artístics , en la Disposició final quarta del qual es recullen les següents modificacions de la LOSU:

APROVACIÓ DELS ESTATUTS, CONSTITUCIÓ D'ÒRGANS I DE CÀRRECS UNIPERSONALS

S'augmenta a tres anys el termini per aprovar els nous Estatuts i constituir el nou Claustre i el Consell de Govern de les universitats d'acord amb la LOSU. La nova data seria el 12 d'abril del 2026.

ADAPTACIÓ DE LA DOCÈNCIA FINS AL JUNY DE 2028

S'estableix que el període màxim per implementar les mesures d'adaptació a les estructures de les plantilles de professorat, segons les disposicions transitòries setena i dotzena, serà fins al final del curs acadèmic 2027-2028 (juny de 2028).

Cada universitat serà la que estableixi un calendari i informarà la seva comunitat autònoma i el ministeri que en cada moment tingui les competències en matèria universitària.

A causa de les modificacions que aquesta Llei portarà, mitjançant negociació col·lectiva, es podran adaptar els acords adoptats en matèria laboral.

PER QUÈ SORGEIX AQUESTA MODIFICACIÓ I COM ESTÀ EL “PLA INTEGRA”?

A causa d'una manca de finançament cap a les universitats públiques a la majoria del territori nacional, s'ha advertit que no es podran posar en marxa els mecanismes de transformació de les plantilles de PDI pel que fa a l'inici de la carrera docent i estabilitat. .

Com a resultat d'aquesta situació, s'ha vist la necessitat de prorrogar el període indicat a la LOSU inicialment per a l'adaptació de la docència i la creació d'un pla de finançament conegut com a “PLA INTEGRA”, el qual es negocia en aquests moments a la Conferència General de Política Universitària i que determinarà el nombre de places que es finançaran a les universitats públiques des de l'Estat i les comunitats autònomes.

Pel que fa a les negociacions del Pla, el Ministeri espera assolir un acord per posar en marxa el proper 1 de setembre el finançament de les 3400 places de professorat ajudant doctor que anunciés el Govern el passat 15 de març ia les quals se sumaria un compromís de els governs autonòmics per assolir les que reclamen les diverses universitats públiques del seu àmbit competencial que encara no s'ha concretat.

COMENÇA LA VIGÈNCIA DE L'ACORD DE PRÒRROGA PER AL PROFESSORAT ASSOCIAT

Les universitats podran prorrogar els contractes de professorat associat LOU fins que finalitzin el procés de ladaptació de la seva docència a la LOSU.

LES MODIFICACIONS PLANTEJADES PER A LA LOSU SÓN SUFICIENTS?

No. Per a UGT és fonamental que es posin en marxa els mecanismes de finançament de la LOSU i instem que s'arribi al més aviat possible un acord entre el Govern central i els de les comunitats autònomes.

A més, tal com hem advertit al Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats en diferents fòrums i reunions en què des de la UGT participem, la LOSU ha generat més contratemps que els corregits a la Llei d'Ensenyaments Artístics i és imperatiu convocar de nou el grup de treball LOSU per continuar amb la resolució dels problemes que hi ha sobre la taula:

  • La mateixa Secretaria General d'Universitats va recordar el 4 de juny passat que estan buscant una solució al problema existent amb el professorat visitant.
  • També va mostrar la seva preocupació pel no reconeixement de la funció investigadora del professorat substitut i per a la qual van informar que també es treballa en una via de correcció.
  • Una altra línia de treball que té oberta és la resolució del problema de la compatibilitat per al personal del sector públic que mantindrien una vinculació laboral amb les universitats públiques mitjançant contractes de professorat associat LOSU la línia de treball dels quals s'enfoca a realitzar una modificació de la Llei 53 /1984, de 26 de desembre, d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques per mitjà d'alguna de les lleis que s'aprovin durant els propers mesos.
  • Tot i això, des d'UGT veiem la necessitat de recordar que és urgent posar en marxa de manera efectiva els processos d'estabilització que afecten el professorat interí, tant laboral com funcionari.
  • A més, l'anunci realitzat pel Ministeri de Transformació Digital i Funció Pública sobre la fi de la limitació a la taxa de reposició, en aquests moments està a l'aire i cada vegada hi ha més risc per al professorat ajudant doctor que arriba al límit en la durada dels contractes.

Us mantindrem informats


Font: Notícies del Sindicato de Universidad e Investigación de la UGT-SP (estatal)