Subscriu-te a les notícies

SUBSCRIU-TE A LES NOTICIES

2017-03-27

Avui la UGT de Catalunya hem donat suport al col·lectiu de vídues del mocador verd

Cada 25 de mes, o següent dilluns si cau en dissabte o diumenge, l’Associació Ciutadana pels Drets de les Dones, conegudes com “les vídues del mocador verd” protesten davant Plaça Sant Jaume de Barcelona i reclamen una millora de les pensions de viduïtat. La UGT de Catalunya ens hem unit a les seves reivindicacions i és per això que avui volem denunciar unes dades que evidencien l’escassa protecció d’un col·lectiu que amb el seu esforç i generositat ha fet créixer el nostre país:

  • Són dones les perceptores del 91% de les pensions de viduïtat
  • El 98% de les pensions mínimes de viduïtat són de dones i 1 de cada 5 pensions de viduïtat de dones reben complements a mínim
  • La pensió mitjana de viduïtat de les dones (664€) representat gairebé la meitat de la pensió de jubilació dels homes (1.304,17€). Les quanties de les pensions de les vídues de més edat són menors, una vídua de 85 anys té una pensió de 168 euros mensuals inferiors a la d’una vídua de 60 anys.
  • En el cas de les dones, moltes vegades la pensió de viduïtat és l’únic ingrés econòmic que perceben, especialment les de més edat.


Últimament s’està posant en dubte interessadament la necessitat i naturalesa contributiva de les pensions de viduïtat i convertir-les en pensions assistencials. Malauradament hem de dir que les quanties de les pensions de viduïtat s’aproximen més a les quanties que presenten les pensions assistencials que no pas a les contributives, i és per això que la UGT de Catalunya vol advertir, que amb aquestes xifres, no podem més que afirmar que hem de protegir a les persones que ho necessiten en la intensitat que ho hauríem de fer: la pensió mitjana de viduïtat de les dones (664€) es troba per sota del llindar de la pobresa (691€).

Es per això que la UGT de Catalunya reclama que es garanteixi l’article 50 de la CE, “ els poders públics garantiran mitjançant pensions adequades i periòdicament actualitzades, la suficiència econòmica als ciutadans durant la tercera edat”. Si un dels objectius del sistema públic de pensions és eradicar la pobresa en la vellesa, és evident que no estem garantint la suficiència econòmica amb pensions per sota dels 600 i 500 euros.

Font: http://www.ugt.cat/avui-la-ugt-de-catalunya-hem-donat-suport-al-col%C2%B7lectiu-de-vidues-del-mocador-verd/