Subscriu-te a les notícies

SUBSCRIU-TE A LES NOTICIES

2022-02-21

Avantprojecte de la llei de la ciència: la UGT considerem insuficients els avenços


Per al sindicat, l'avantprojecte de llei suposa un avenç del marc normatiu actual que és la Llei 14/2011, ja que introdueix millores en aspectes rellevants de l'àmbit de la ciència. No obstant això, considera que calen més mesures.


La Unió General de Treballadores i Treballadors valorem els avenços que s'han produït en aquesta llei, però considerem que el Govern ha perdut l'oportunitat d'introduir-hi altres mesures essencials.

Així doncs, des de la UGT estimem aspectes positius ja exigits per aquesta organització sindical com la introducció del contracte indefinit d'incorporació al SECTI i el nou contracte post-doctoral, que, respectivament, esperem redueixi la precarietat de les i els investigadors i proporcionin un horitzó laboral més estable als i les nostres joves investigadores. Igualment. És positiu l'establiment del dret a indemnització per extinció de contracte per a les i els investigadors pre-doctorals i post-doctorals, així com l'impuls de la mobilitat d'aquest personal i el reconeixement de l'activitat investigadora al llarg de tota la carrera d'investigació, independentment de si aquesta ha estat a OPIs, universitats, o qualsevol altre agent públic de R+D+i.

Cal ressaltar que es fomenti l'activitat d'innovació i transferència, incloent la consolidació del sexenni de transferència. Pel que fa a les mesures destinades a reduir les càrregues burocràtiques, el sindicat creu que, malgrat que són positives, són insuficients per consolidar la llei i el seu desenvolupament. Si bé la introducció d'una disposició addicional destinada a blindar el finançament públic de la R+D+i per assolir el 1,25% del PIB al 2030, i la promoció de la col·laboració publico-privada són elements necessaris i benvinguts

El darrer text també elimina elements criticats per les organitzacions sindicals en el camí de la creació del text, com l'itinerari Tenure Track amb avaluació al 4t any, o la supressió de l'escala bàsica d'accés a les escales científiques (la de Científic Titular d'OPIS).

No obstant això, malgrat aquestes evidents millores, l'Avantprojecte de Llei també presenta dues grans llacunes que, al nostre parer, haurien d'haver-se contemplat per fer que les diferents mesures dirigides a l'enfortiment de la investigació a Espanya fossin més justes i definitives per a tot el conjunt del SECTI. En concret, ens referim a l'absència d'una definició de la carrera professional i la promoció horitzontal del personal tècnic i de gestió, que sempre hem reclamat que forma part de la política científica. D'altra banda, l'absència d'un pla ambiciós per incentivar el retorn de milers de persones investigadores  emigrades i repartides per universitats i centres de recerca de tot el món. Des de la UGT, s'ha reivindicat aquest punt des d'un principi a les reunions i esperem alguna modificació durant el tràmit parlamentari d'aquest avantprojecte de llei que permeti incloure mesures més concretes i eficaces per a atreure talent i pel retorn de moltes de les emigrades.

A més, com a darreres reflexions sobre aquest Avantprojecte de Llei, volem destacar que l'èxit o no d'aquesta llei dependrà totalment del nombre de places estables ofertes cada any i la necessitat d'un esforç més gran de tot el SECTI per a reduir al mínim possible els tràmits administratius. La LOSU (actualment també avantprojecte de llei d'universitats) haurà d'estar perfectament harmonitzada amb la nova llei de la ciència.

Finalment, des del sindicat creiem que és necessària l'obertura de les Meses de Diàleg Social corresponents per negociar en forma i termini les mesures que requereix la nostra ciència i el seu millor valor: el personal que hi treballa.


Font: Notícies de la UGT confederal