Avui ens hem reunit per celebrar el 22 de febrer, Dia Europeu de la Igualtat Salarial a La CIBA, a Santa Coloma de Gramenet. A l’acte han intervingut la il·lustríssima Sra. Núria Parlon, alcaldessa de la localitat, en Camil Ros, secretari general de la UGT de Catalunya i l’Eva Gajardo, la secretaria d’igualtat i FP de la nostra organització.
Ha estat en aquesta trobada on s’ha presentat l’informe de Bretxa Salarial: encara lluny d’eliminar la bretxa salarial en els sectors públics i privats a Catalunya, que s’ha elaborat per part de la Secretaria d’Igualtat de la UGT de Catalunya aquest 2022.
L’Eva Gajardo ens ha explicat com, encara a Catalunya, existeix una bretxa salarial del 20,64%, per sobre de la mitjana a la resta de l’estat. Per tant, les dones cobren 5.977 euros l’any menys que els homes, el que suposa 498 euros mensuals de diferència.
El sector públic, desmitificant el que la societat percebem, també té una alta taxa de desigualtat salarial d’un 10,76%, quelcom des de les dades que s’han treballat des de la UGT de Catalunya, hem pogut observar. Catalunya és la comunitat que menys pes té en la taxa d’ocupació pública de l’estat. De fet, és l’última comunitat i això ens confirma que a Catalunya hi ha més contractació privada que no pas pública. De totes maneres, és un fet evident que, a banda del sector públic, també en el privat existeix una forta segregació ocupacional que pateixen, sobretot, les dones.
A més, a la jornada s’ha tractat també sobre la problemàtica que les dones es troben en l’inici d’edat reproductiva a Catalunya, en la que, a causa de la conciliació de la vida familiar i laboral, la bretxa salarial augmenta a partir dels 35 anys. Tenir filles i fills és un factor d’inserció laboral per a ells i d’abandonament per a elles.
Per primer cop, la bretxa s’ha escorçat un 1,5% des del 2019. En els darrers anys les dimensions de la bretxa han disminuït molt menys, i que aquest cop hi hagi hagut aquest gran salt, ha estat per l’impacte directe de la pujada de l’SMI. Això és fruit directe de la pressió que hem estat efectuant, durant aquests últims anys, els sindicats i gran part de la nostra societat més afectada.
L’acte ha continuat amb les intervencions de la Mar Gaya, psicòloga i tècnica superior en implantació de plans d’igualtat a les empreses, que ha explicat la importància que tenen certes eines per a elaborar el registre retributiu que Catalunya necessita. I, finalment, també ha fet aportacions la Carmen García, tècnica de la vicesecretaria General d’àrea de dones de la UGT, que ens ha detallat la necessitat de comptar amb institucions com l’Institut de la Dona per poder elaborar valoracions dels llocs de treball als que opten les dones.
Des de la UGT de Catalunya denunciem i lluitem contra tota classe de discriminació tant dins del mercat laboral com a fora i és per aquest motiu que proposem i reclamem: trencar amb els estereotips i rols de gènere en tots els àmbits de la societat. A més, tal com s’ha comentat, s’ha de dotar de més valor aquelles feines que són d’atenció social i cures que a la fi, són treballs que sostenen la vida, poc apreciades socialment i que no haurien de ser ocupacions precàries, ni aquestes, ni cap.
Podeu consultar l’informe de la UGT de Catalunya sobre la bretxa salarial en aquest enllaç.
Font: Notícies de la UGT de Catalunya