Subscriu-te a les notícies

SUBSCRIU-TE A LES NOTICIES

2021-06-22

Declaració oficial sobre l’aprovació dels indults del procés




Avui el Govern espanyol ha atès favorablement la petició d’indult per a la Dolors Bassa —registrada formalment per la UGT de Catalunya el 15 de juny de 2020— així com la resta de peticions d’indult per als líders independentistes empresonats.

Ens alegrem que el govern espanyol hagi aprovat avui tots aquests indults. Aquestes nou persones no haurien d’haver entrat mai a la presó. Els indults que els permeten tornar a casa són una oportunitat per establir ponts i fomentar el diàleg amb l’objectiu de trobar l’encaix que permeti desencallar el conflicte entre els governs català i espanyol. Els indults no són cap final, sinó que han de ser l’inici d’una aposta decidida per a les  solucions polítiques, individuals i col·lectives, posant fi a la judicialització i tornant a la política com a eina de resolució dels conflictes. Ara és l’hora de la política.

La UGT de Catalunya ja vam alertar dels perills de la judicialització del procés i, des de l’inici del judici, vam advertir que la sentència podria ser part de la solució o part del problema. La condemna per sedició i malversació de fons públics no ha contribuït a resoldre el conflicte, sinó que l’ha empitjorat i n’ha retardat una solució política. La nostra prioritat ha estat sempre que les condemnades i els condemnats poguessin sortir de la presó al més aviat possible. En primer lloc, per una qüestió de drets. Però també perquè fins que no estiguin fora de la presó no hi haurà possibilitat de trobar una solució política a Catalunya.

Així mateix, la UGT de Catalunya sempre hem cregut fermament que, mentre no hi hagi solucions polítiques globals, teníem el deure moral de fer tot allò que fos possible per trobar solucions individuals. Per aquesta raó vam decidir prendre la iniciativa de demanar l’indult per la companya Dolors Bassa. La UGT ens estimem molt la Dolors. En el seu discurs final davant el Tribunal Suprem, la Dolors va reconèixer que a la UGT havia après el que significaven la voluntat i el diàleg. La Dolors ha estat, és i serà una persona compromesa amb aquests principis, que són els nostres. Des que es va fer pública la sentència, una comissió endegada al nostre sindicat ha treballat per la seva llibertat. Amb la petició de l’indult, també vàrem engegar el web www.indultdolorsbassa.cat. Agraïm el suport a les més de 3.250 persones i entitats que s’han adherit a la campanya a favor de l’indult.

Esperem que amb la concessió dels indults s’obri un nou moment polític. Des de la UGT de Catalunya volem participar de forma decidida perquè el bloqueig i la judicialització i les posicions maximalistes formin part del passat. Iniciem un nou moment polític en què el que marqui l’agenda política siguin les solucions, el diàleg com a eina i, al mateix temps, els grans acords per sortir de la crisi econòmica i social que estem patint.


Font: Notícies de la UGT de Catalunya