Subscriu-te a les notícies

SUBSCRIU-TE A LES NOTICIES

2021-07-09

Robots col.laboratius i prevenció de riscos laborals



La nova indústria 4.0 ja és una realitat i dins de les tecnologies sobre les quals s’assenta aquesta revolució, la robòtica col·laborativa és una de les que es desenvoluparà més en els pròxims anys. Aquesta nova tecnologia genera una nova manera de treballar, en què els robots i les persones es troben en un mateix espai, sense que hi hagi barreres entre ells.

Els robots col·laboratius, també anomenats cobots, són robots industrials dissenyats per interaccionar directament amb un humà dins d’un espai de treball cooperatiu, sense que sigui necessària l’existència d’un espai de seguretat aïllat, com en cas del robot convencional. Aquesta característica els diferencia substancialment dels robots industrials que s’instal·len en fàbriques en espais perimetrats per mitjà de tancats de seguretat i gàbies per mantenir-los aïllats de cara a la seguretat dels treballadors i treballadores.

Els robots col·laboratius, que van començar a usar-se a partir de 2010, es caracteritzen sobretot per ser braços articulats que s’instal·len principalment en fàbriques del sector industrial, encara que la robòtica cada vegada ofereix més solucions destinades al sector serveis. L’any 2018, aproximadament el 5% dels robots instal·lats eren cobots, però es preveu que el 2023 la seva demanda s’iguali a la dels robots tradicionals, la qual cosa n’implica un altíssim creixement i, per tant, també un fort impacte en l’ocupació. El 2014 només hi havia dos fabricants de cobots al món, mentre que l’any 2019 ja arribaven a la seixantena.



Font: Notícies de la UGT de Catalunya