Subscriu-te a les notícies

SUBSCRIU-TE A LES NOTICIES

2020-01-23

El salari mínim s’apuja a 950 euros aquest any. 1200 en l’horitzó de 4 anys.

El govern espanyol, amb l’acord de la UGT, ha anunciat la pujada a l’SMI de 50 euros .

Un 5,5% més fins als 950 euros bruts mensuals. Això s’afegeix a la pujada del 22,3% que es va produir el 2019 i en l’horitzó  s’ha aconseguit el compromís de respectar el pacte de govern d’arribar als 1200 euros en aquesta legislatura.

Ho ha anunciat la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz.

El diàleg social ha tornat, amb aquest acord, després de mesos de govern provisional. S’ha fet públic després de la reunió de la nova ministra de Treball amb el nostre secretari general Pepe Álvarez  i amb secretari general de Comissions Obreres, Unai Sordo, també amb els presidents de la CEOE, Antonio Garamendi, i de Cepyme, Gerardo Cuerva.

Pacte de legislatura entre PSOE i Unides Podem.

El PSOE i Unides Podem van acordar al programa de govern augmentar el salari mínim fins a arribar progressivament al 60% del salari mitjà a Espanya, al final de la legislatura, com recomana la Carta Social Europea.

Això equivaldria a uns 1.200 euros.

La ministra Díaz ha dit que és conscient que aquest augment, del 5,5%, no és tan elevat com l’augment “històric” de la legislatura passada, però ha remarcat que seguiran treballant per augmentar-lo.

Yolanda Díaz ha parlat del “primer gran acord social” de la legislatura i ha garantit que no serà l’últim, ja que l’executiu té un “horitzó estratègic”.

Després d’una negociació discreta, Josep Maria Álvarez ha mostrat la satisfacció de la UGT:

“Valorem positivament la quantia de l’augment i que s’hagi iniciat el camí.” 

De fet, des de la UGT, ja vam anunciar fa unes setmanes que, lluny de les prediccions apocalíptiques que van sorgir amb l’augment de 2019 i que preveien una desacceleració per culpa de l’SMI, el cert és que la puja ha ajudat a augmentar la despesa familiar.

Més sou (encara que estem a nivells molt baixos), més despesa. I discrepem de la postura de la patronal que ja ha dit que només subscriu aquest augment del 2020. Potser que rumiïn si són a Europa o no, i si s’han de seguir les recomanacions de la carta Social Europea o no. En tot cas si no volen que arribar a la recomanació del 60% faci augmentar el salari mínim, que es dediquin a retallar els seus sous i que no multipliquin per molt el dels seus assalariats. 

Recordem aquí que els beneficis empresarials i els salaris van tenir una puja proporcional fins als anys 90 però que a partir d’aquell moment els beneficis empresarials van créixer de forma accelerada mentre que els salaris romanien plans. 

No oblidem tampoc que l’any 2017, últim en el que tenim dades, el 77% de les empreses catalanes van tenir beneficis.

Per a la CEOE, la quantitat de l’augment no és adequada, per l’impacte que va tenir el de l’any anterior, però la patronal ha acceptat que en el diàleg hi ha d’haver renúncies de totes les parts. Evidentment, els sindicats demanàvem 1000 euros aquest 2020.

També ha remarcat que l’acord és estrictament sobre el 2020 i no sobre augments a futur.

El president de la Cepyme, Gerardo Cuerva, també s’hi conforma perquè ha quedat per sota del que volien els sindicats:

“Per a la pime no és bo però és menys dolent que apujar-lo a 1.000.”  Com sempre, sembla que les grans patronals preferirien esclaus i no treballadors.

Segons les dades del ministeri, més de dos milions de treballadores es podran beneficiar de l’augment de l’SMI, però falta calcular quin impacte té en els treballadors a temps parcial. 

Yolanda Díaz no ha concretat si el decret sobre el salari mínim es podrà aprovar al Consell de Ministres de la setmana que ve, però s’hauria d’aplicar a partir de l’1 de gener amb caràcter retroactiu.


Font: Notícies UGT EDUCACIÓ de Catalunya