Subscriu-te a les notícies

SUBSCRIU-TE A LES NOTICIES

2020-02-07

Així afecta el Brexit a la Targeta Sanitària Europea



La sortida del Regne Unit de la Unió Europea (Brexit), que serà efectiva a partir de l’1 de febrer, no afectarà en els propers mesos a l’assistència sanitària dels espanyols residents en aquest país i als turistes que hi viatgin. 

A partir d’ara comença un període de transició – l’anomenat “Acord de retirada”, pactat entre la UE i el Regne Unit- que conclourà el proper 31 de desembre. Durant aquest termini, els drets dels ciutadans europeus no nacionals d’aquest país no es veuran afectats.

La Targeta Sanitària Europea (TSE), dispositiu d’ús comú en la UE, l’Espai Econòmic Europeu i Suïssa, forma part d’aquesta garantia. Això vol dir que  qualsevol TSE amb vigència més àmplia tindrà almenys validesa pel Regne Unit com a mínim fins al 31 de desembre de 2020.

El sistema nacional de salut de Regne Unit (National Health Service) continua acceptant la presentació de la TSE en els seus centres, fet comprovat avui dia. No obstant això, s’ha de tenir en compte que, independentment del Brexit, la seva sortida de la UE no modifica el seu sistema sanitari, en el qual l’atenció d’urgències és universal i tota persona té dret a la mateixa (és a dir, qualsevol immigrant pot assistir a un servei d’urgències i serà atès amb normalitat sense comportar facturació). Si presentem la TSE si s’emetrà la corresponent factura al govern espanyol. Sol·licitar i utilitzar la TSE a Regne Unit.

Segons la informació facilitada pel govern central si estàs treballant a Regne Unit i et desplaces temporalment a Espanya, la cobertura sanitària ha de ser coberta per la Targeta Sanitària Europea expedida en UK.

En cas que es tingui previsió de llarga estada, recomanem que el turista es doni d’alta en el NHS (Sistema Nacional de Salut de Regne Unit) per a disposar d’un metge d’atenció primària. En aquesta mena de situacions si podríem tenir problemes, per tractar-se de previsió a llarg termini, per la qual cosa si preveus que la teva estada es prolongui durant mesos, contracta una assegurança de salut privat amb les cobertures mínimes.

Previsió de futur: Actualment, i durant l’any 2020 el govern espanyol està negociant les condicions dels residents espanyols a Regne Unit, que, a priori, es preveuen positives.

Recordem que a Espanya resideix un altíssim nombre d’anglesos que també desitgen conservar els seus drets, així com, per exemple a Londres resideix un alt nombre d’espanyols. També hem de tenir en compte la quantitat de turistes provinents de Gran Bretanya que visiten Espanya cada any, molts d’ells beneficiaris de serveis sanitaris continuats, com a diàlisis. 

Dit d’una altra manera, es preveu que la Targeta Sanitària Europea perduri i s’aconsegueixin els acords necessaris perquè els residents, viatgers, etc. de tots dos països no tinguin problemes per a rebre atenció de caràcter sanitari i treure la targeta sanitària europea de la UE no sigui necessàriament un problema. En aquesta línia treballa el ministre de sanitat britànic Jeremy Hunt, que pretén mantenir tots els serveis de la pròpia TSE i fins i tot el S1 que afecta els turistes jubilats.


Font: Notícies UGT EDUCACIÓ de Catalunya