Subscriu-te a les notícies

SUBSCRIU-TE A LES NOTICIES

2020-04-02

Consulta tota la informació sobre el Covid-19

La UGT de Catalunya hem elaborat un seguit de documentació, elaborada en format de preguntes i respostes, per facilitar la solució de dubtes sobre l’afectació sociolaboral del Covid-19: mesures organitzatives i preventives a les empreses, nous escenaris laborals, permís retribuït recuperable, expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO), i també informació sobre prestacions i mesures socials.

Aquesta documentació la podeu consultar en aquesta web sempre amb la darrera actualització d’acord als decrets publicats al BOE.

Preguntes i respostes sobre el Coronavirus en l’àmbit laboral

La UGT de Catalunya hem preparat un document de preguntes i respostes sobre la Coronavirus en l’àmbit laboral per resoldre tots aquells dubtes que es poden plantejar els treballadors i les treballadores sobre mesures preventives i organitzatives al lloc de treball.

Podeu descarregar-vos el document de preguntes i respostes sobre el coronavirus en l’àmbit laboral en aquest enllaç.

Escenaris laborals que genera la COVID19

El coronavirus ha desdibuixat, al nostre país, el sistema de relacions laborals, fent aflorar diferents situacions i escenaris laborals, que van adaptant-se fins i tot, creant-se amb el pas de les hores i els dies. Els escenaris van canviant a gran velocitat, condicionats també pels reials decrets que el Govern va aprovant.

Per aquest motiu, des de la UGT de Catalunya, intentem recollir quins són, a dia d’avui, els possibles escenaris laborals que els treballadors i les treballadores es poden trobar.

Pots consultar el document Escenaris laborals que genera el coronavirus en els següents enllaços:

Versió en català
Versió en castellà

Permís retribuït recuperable: preguntes i respostes

El 29 de març s’ha publicat al BOE el Real Decret Llei 10/2020 que regula el permís retribuït recuperable per a les persones treballadores que no prestin serveis essencials.

Hem elaborat un document de preguntes amb resposta sobre aquest permís que recordem, malgrat la moratòria d’un dia, ja ha entrat en vigor. 

Pots consultar-lo en català en aquest enllaç.
Puedes consultarlo en español en este enlace. 

Tot el que has de saber sobre un ERTO

En primer lloc, volem recordar que les mesures alternatives, particularment el treball a distància, hauran de ser prioritàries davant del cessament temporal o reducció de l’activitat, tal com ho estableix el recent Reial decret llei 8-2020, aprovat el 17 de març.

En aquest document hi pots consultar tota la informació sobre els expedients de regulació temporal d’ocupació: què és? quan és per força major? com ens afecta? quins efectes té sobre les cotitzacions? qui té dret a rebre la prestació? consumeix atur? i si soc treballador/a fix discontinu/a? hi ha indemnització? quins tràmits he de  fer? i si estic de baixa?, entre moltes altres casuístiques.

Informació sobre els ERTO (català)
Información sobre los ERTE (castellà)

Protocol del Consell de Relacions Laborals de Catalunya davant el coronavirus SARS-COV-2

El Consell de Relacions Laborals -òrgan estable de concertació social format pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Foment del Treball Nacional, Pimec, CCOO de Catalunya i UGT de Catalunya- ha consensuat un nou document  de recomanacions per a empreses i persones treballadores sobre el coronavirus SARS-COV-2, el 21/03/2020, d’acord amb la informació disponible en aquesta data, que es revisarà en funció de l’evolució de la situació.

En aquest enllaç podeu consultar el document [21/03] del Consell de Relacions Laborals de Catalunya “Recomanacions per a empreses i persones treballadores sobre actuacions vinculades a les situacions que es puguin produir per l’efecte del coronavirus SARS-COV-2”.

Informació sobre la realització de tràmits relacionats amb la Seguretat Social

A conseqüència del tancament de les oficines d’atenció al públic de la Seguretat Social, arran de la pandèmia COVID19, s’ha obert una nova bústia per a dur a terme les gestions per a les persones que no disposen d’un certificat digital o cl@ve.

En aquest enllaç, teniu tota la informació sobre la realització de tràmits relacionats amb la Seguretat Social.

Com puc ajornar el pagament de la hipoteca?

La publicació del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front a l’impacte econòmic i social de la COVID-19 ha establert una suspensió temporal del pagament de quotes de l’habitatge habitual, inicialment d’un sol mes, prorrogable a sis.

Qui ho pot demanar, les condicions de la moratòria i les passes que cal seguir, pots consultar-ho en aquest enllaç.
Quién puede solicitar-lo, las condiciones de la moratoria y los pasos a seguir, puedes consultar-lo en este enlace.

Noves mesures socials per ampliar la protecció econòmica dels col·lectius més vulnerables per fer front a la Covid-19

Publicació al BOE del Reial decret llei 11/2020 pel qual s’adopten mesures urgents complementàries en l’àmbit social i econòmic per fer front a la COVID-19.

El resum de les principals mesures adoptades de caire social les podeu consultar en aquest enllaç.

En aquest enllaç pots consultar la descripció dels diferents, circuïts i eines que disposem per fer front a la violència masclista, tant en l’àmbit estatal com a Catalunya.

En aquest enllaç hi pots consultar un resum de les mesures que contemplen el Reial Decret-llei 11/2020, de 31 de març, pel qual s’adopten mesures urgents complementàries en l’àmbit social i econòmic per fer front a la COVID-19, i el Reial Decret-llei 12/2020, de 31 de març, de mesures urgents en matèria de protecció i assistència a les víctimes de violència de gènere

Subsidi extraordinari per a empleades de la llar

El Reial decret llei 11/2020, vigent des del 2 d’abril, inclou  un nou subsidi per a empleades de la llar afectades pel cessament o reducció d’activitat.

La UGT hem preparat un document de preguntes freqüents per resoldre dubtes: qui ho pot sol·licitar? com i quan tramitar-ho? quines quanties es perceben? és compatibe amb altres prestacions?

Pots consultar el preguntes freqüents ‘Subsidi estraordinari per a empleades de la llar’ en aquest enllaç.
Puedes consultar el preguntas frecuentes ‘Subsidio extraordinario para empleadas del hogar’ en este enlace.


Font: Notícies de la UGT de Catalunya